Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η πολύκροτη δίκη που έκατσε στο εδώλιο της κατηγορουμένης – Το θρίλερ και η αθώωση, Όλα όσα συνέβησαν…

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη μπορεί να έκανε μια τεράστια καριέρα που την ανέδειξε ως την εθνική σταρ της Ελλάδας αλλά και αυτή ως επαγγελματίας έζησε δύσκολες στιγμές.

Μια τέτοια ήταν το 1961 όταν μια εταιρεία παραγωγής που συνεργάστηκε για να κάνει μια ταινία, της κάνει μήνυση. Όχι μόνο σε εκείνη, αλλά και στους διευθυντές των μεγάλων εφημερίδων της εποχής που έχουν φιλοξενήσει τις δηλώσεις δυσαρέσκειάς της για την συγκεκριμένη εταιρεία!

Ο γνωστός συλλέκτης Άρης Λουπάσης, παραθέτει όλα όσα έγιναν έτσι ώστε να βρεθεί η Αλίκη Βουγιουκλάκη, κατηγορούμενη σε δίκη!

Το 1957, η Αλίκη στα πρώτα χρόνια της θεατρικής και κινηματογραφικης της παρουσίας, έχει ήδη ξεχωρίσει με το ταλέντο και την ιδιαίτερη λάμψη της. Το καλοκαίρι της ίδιας χρόνιας όπου ηδη γυριζει δύο ταινίες, δέχεται και άλλη μία πρόταση από μία σχετικά άγνωστη εταιρεία παραγωγής της εποχής. Η Adams Films των αδερφών Αδαμη της προτείνει την ταινία «Θολά Νερά» (Η ζαβολιαρα) με συμπρωταγωνιστες τον Γιώργο Φούντα και Παντελή Ζερβό. Τα γυρίσματα ξεκινούν, όμως το «αδύναμο» και «χλιαρό» σενάριο καθως και η σκηνοθεσία, όπως και πολλα προβλήματα κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, ταλαιπωρούν την αγαπημένη ηθοποιό η οποία σε δηλώσεις της σε εφημερίδες της εποχής εκφράζει παράπονα για τις παραλείψεις στην συγκεκριμένη ταινία.

Η εταιρεία παραγωγής την κατηγορεί για αθετηση των όρων συμβολαίου και μηνύει την ίδια και τους υπεύθυνους των εφημερίδων όπου έγιναν οι δηλώσεις, για συκοφαντική δυσφήμιση και η υπόθεση καταλήγει στα δικαστήρια. Στην σπάνια αυτή φωτο η Αλίκη στο «εδώλιο» των κατηγορουμενων, με τον «θεατρικό της μέντορα» στο πλευρό της και σπουδαίο Μάριο Πλωριτη (όρθιος αριστερά) και τους συγκατηγορουμενους, Κ. Νιτσο (Αρχισυντακτης των «Νέων»), Π. Κοκκα (Δ/ντης «Ελευθεροτυπιας») και Κ.Αθανασοπουλο (Δ/ντης «Οθόνης»).

Η δίκη γίνεται τον Απρίλιο του 1961 διαρκεί πολλές ώρες με την κατηγορία να κρίνεται αβάσιμη και όλοι οι κατηγορουμενοι αθωώνονται πανηγυρικά. Η ταινία παρά το γεγονός ότι γυρίστηκε το 1957 προβλήθηκε στους κιν/φους στις 4 Απριλίου του 1960 χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία και με την φωνη της Αλίκης «ντουμπλαρισμενη» από άλλη ηθοποιό που όπως αναφέρεται ίσως ήταν και η «εκδίκηση» της εταιρείας στο πρόσωπο της.

Το γεγονός αυτό δεν την πτοεί καθώς εκείνη την περίοδο ανήκει ήδη στην Φινος Φιλμ, σαρώνει με το «Κλωτσοσκουφι» το οποίο προβάλλεται δύο εβδομάδες πριν, ενώ έχει ήδη θριαμβεύσει με το «Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο» πέντε μήνες πριν τον Νοέμβριο του ’59. Γίνεται στην πορεία περισσότερο προσεκτική στις συνεργασίες της και έχοντας απόλυτη επίγνωση του μεγάλου ταλέντου και της τεράστιας δύναμης που διαθετει, διαπραγματευεται πλέον με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα που την οδηγεί στην κορυφή και στις καρδιές του κοινού που την λάτρεψε όσο καμία άλλη..

europost.gr